Kies bij voorkeur voor biologische ingrediënten bij de recepten
Citroen taart
Bodem:
- 150 gram walnoten
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- 100 gram kokosolie
- mespunt zeezout (himalaya zout)
Vulling:
- 400 gram bloemkool, kort gestoomd
- rasp en sap van 1 biologische citroen
- 130 ml honing
- 1 theelepel vanille poeder of merg van een half vanillestokje
- 120 gram kokoscreme (go tan kokoscreme)
- 3 gram agar agar
topping:
- 90 ml honing
- rasp en sap van 3 biologische citroenen
- 6 gram agar agar
Stap voor stap
Bodem:
- Oven voorverwarmen op 170 graden.
- Bekleed een springvorm met bakpapier.
- Doe de walnoten in de keukenmachine en laat kort draaien
- Smelt de kokosolie au-bain-marie. Pak intussen een grote kom en meng daarin de vermalen walnoten, kokosbloesemsuiker en zout. Roer de gesmolten olie erdoor en doe het mengsel in de springvorm. Druk goed aan en zet 10 minuten in de oven tot de bodem goudbruin is. Laat daarna afkoelen.
Stap voor stap
Vulling:
- Stoom de bloemkool kort.
- De bloemkool samen met de citroenrasp en -sap (van 1 citroen), de honing en het vanillepoeder in de keukenmachine.
- Smelt de kokoscreme au-bain-marie tot hij vloeibaar is.
- Voeg dit ook toe aan het mengsel in de keukenmachine en laat draaien. Schraap af en toe de inhoud van de randen naar beneden tot je een egale massa hebt.
- Doe 100 ml water in een kleine steelpan en los hier 3 gram agar agar in op.
- Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook, laat het vervolgens 3 minuten koken.
- Schep intussen het bloemkoolmengsel in een ruime schaal.
- Als de agar agar vloeistof drie minuten heeft gekookt is het nog vloeibaar, maar zal het opstijven wanneer het afkoelt.
- Na drie minuten koken kun het onder voortdurend roeren door het bloemkoolmengsel mengen.
- Schenk het mengsel daarna direct op de (afgekoelde) bodem en strijk de bovenkant glad.
- Laat afkoelen op het aanrecht en zet de taart daarna in de koelkast om op te stijven.
Stap voor stap
Topping:
- Rasp de citroenen.
- Doe het citroensap in een pan en los 2 theelepels agar agar op in het vocht. Breng dit mengsel samen met de honing aan de kook en laat het drie minuten koken.
- Haal de pan van het vuur terwijl je blijft roeren.
- Giet het mengsel over de koude vulling en verdeel het goed.
- Verdeel vervolgens de citroenrasp over de taart.
- Zodra er geen damp meer vanaf komt kun je de taart weer in de koelkast zetten om verder op te stijven.
- Na ongeveer 2 uur is de taart klaar om aan te snijden!
- Eventueel is de taart prima in de vriezer te bewaren.
Citroen water
- 1 citroen (biologisch)
- 1 of 2 liter water (bij voorkeur gefiltert water)
- eventueel ijsklontjes zakjes
Stap voor Stap
- Pers de citroenen uit.
- Meng het citroensap met het water in een 1 of 2 literkan.
- Mocht 1 of 2 liter citroenwater teveel zijn, alleen de citroenen uitpersen en in ijsklontjeszakjes doen en vervolgens in de vriezer. Zo kan je makkelijk elke dag een glas citroenwater maken.
Havermout aardbeien ontbijtje
- 100 gram havermout
- 10 gram boekweitvlokken/meel
- aardbei- banaan smoothy
- chia zaad
Stap voor stap
- 1 liter water met de havermout en de boekweit aan de kook brengen.
- Zodra het een goede dikte heeft is de pap klaar.
- Maak vervolgens de Smoothy (zie recept).
- Doe de pap in een kommetje en giet er wat aardbei- banaansmoothy over.
- Vervolgens besprenkelen met chia zaad.
- Eventueel wat honing toevoegen.
Aardbei- banaan smoothy
- 250 gram aardbeien
- 4 rijpe bananen (hoe rijper, hoe zoeter)
Stap voor stap
- Was de aardbeien en doe ze in de blender.
- Pel de bananen en doe ze in stukken in de blender.
- Blender aan en klaar is de aardbei- banaan smoothy.
Makkelijke lunch
- 2 eieren (biologisch)
- kruiden naar keuze
- klein beetje Himalaya zout
- sla
- komkommer
- tomaatjes
- eventueel een spirelli
Stap voor stap
- Bak de 2 eitjes in de pan met kokosolie en Himalaya zout en eventueel wat kruiden.
- Was de sla, de komkommer en de tomaatjes
- Maak met een spirelli mooie lange slierten van de komkommer.
- Alles op je bord of in je lunch bak (bij voorkeur RVS ivm gifstoffen als je kiest voor plastic)
Aardbeien pannenkoek
- 250 gram aardbeien
- 4 eieren
- 100 gram bananenmeel
- kokosrasp
- eventueel wat honing
Stap voor stap
- Doe de eieren in de blender en laat de blender even draaien.
- Was de aardbeien en doe ongeveer 2/3 in de blender, laat de blender even draaien.
- Vervolgens het bananenmeel erbij en meng alles tot het een egaal beslag is.
- In de koekenpan wat kokosolie.
- Met een soeplepel het beslag in de pan (waarschijnlijk 2 scheppen nodig voor 1 grote pannenkoek).
- Zodra de bovenkant droog is kan de pannenkoek omgedraaid worden (inmiddels ruikt het heerlijk naar aardbeien).
- Zodra beide kanten klaar zijn, kan je de pannenkoek op je bord versieren met wat kokosrasp en gewassen aardbeien en eventueel wat honing.
Citroen- blauwe bessen taart
- 6 eieren
- 150 gram honing
- 150 gram kokosolie
- 100 gram glutenvrij meel
- theelepel wijnsteenbakpoeder
- snufje zout (himalaya/keltisch zeezout)
- rasp van 1 citroen(bij voorkeur bio)
- 250 gram blauwe bessen
Stap voor stap
- Oven voorverwarmen op 170 graden.
- Eieren in de blender (paar minuten aanzetten).
- Gesmolten kokosolie erbij.
- Honing erbij (paar minuten aanzetten).
- Meng het meel met de wijnsteenbakpoeder en zout.
- In de blender het gemengde meel en de citroenrasp (minuutje aanzetten).
- Bakpapier in taartvorm.
- Taartvorm vullen met het beslag en de blauwe bessen erin verdelen(duw de blauwe bessen even in het beslag).
Ongeveer 20-25 minuten in de oven.
Aardbeien- chocolade cheesecake
Bodem
- 200 gram dadels
- 200 gram walnoten
- 3 eetlepels cacao poeder
Vulling
- 500 gram aardbeien
- 500 ml kokosmelk (go tan, aangemengd met water in een 2 liter kan).
- 2 eetlepels agar agar
- 100 gram kokos olie
- 250 gram cashew noten
- 4 eetlepels citroensap
- 4 eetlepels honing
- ½ theelepel vanillepoeder
Topping
- 250 gram aardbeien
- 50 gram pure (meer dan 70%) chocolade
Stap voor stap
Bodem
- Ontpit de dadels.
- Doe alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine. Zodra het één grote plakkerige massa is, is het klaar.
- In een appeltaartvorm doe je bakpapier.
- Verdeel de plakkerige massa in de appeltaartvorm.
Stap voor stap
Vulling
- Doe de cashewnoten in de keukenmachine.
- Was de aardbeien.
- Voeg de aardbeien, het citroensap, de honing en het vanillepoeder toe en laat de keukenmachine draaien tot het één grote egale massa is.
- Kokosmelk en kokosolie in de pan.
- Zodra het kookt kan de agar agar erbij.
- Laat het 3 minuten koken.
- Schenk het kokosmelk mengsel bij de aardbeienvulling en meng het goed.
- Vervolgens schenk je de vulling over de bodem.
- Zet de taart voor een paar uur weg in de koelkast
Stap voor stap
Topping
- Was de aardbeien en laat de kroontjes erop zitten.
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Verdeel de aardbeien over de taart.
- Decoreer de taart met de gesmolten chocolade.
- Vervolgens de taart weer in de koelkast om het goed hard te laten worden.
Chocolade- snicker gebakjes
- 125 gram glutenvrij meelmix
- 60 gram cacao
- 2 ½ theelepel wijnsteenbakpoeder
- ¼ theelepel himalaya zout
- 240 ml kokosmelk (go tan)
- 200 gram kokossuiker
- 80 ml kokosolie
- 1 ½ theelpel vanille extract
- 80 ml kokosmelk
- 125 gram pure chocolade (minimaal 70 %)
Stap voor stap
- De oven voorverwarmen op 180 graden
- Meng het meelmix, de cacao, wijnsteenbakpoeder, vanillepoeder en het zout.
- Meng de kokosmelk, kokossuiker, gesmolten kokosolie.
- Meng het droge met het natte mengsel.
- Doe het mengsel in een rechthoekige taartvorm met bakpapier.
- Bak de taart in 30 à 35 minuten gaar.
- Laat de taart eerst afkoelen en zet de taart in de koelkast.
Stap voor stap
Topping
- Kook de kokosmelk.
- Doe de chocolade erbij en meng goed.
- Giet het chocolade mengsel over de taart.
- Zet de taart weer in de koelkast.
Maak ondertussen de snickertjes voor op de gebakjes.
Snickertjes voor op de gebakjes
- 10 medjool dadels
- 1 el pindakaas
- 200 gr pure chocolade, meer dan 70%
- 100 gr gezouten pinda’s
Stap voor stap
- Dadels ontpitten
- Dadels en pindakaas in de keukenmachine tot het een grote bal wordt
- De bal op een bord platdrukken
- 15 min In de vriezer
- 20 Balletjes draaien
- Weer in de vriezer
- Pinda’s klein hakken
- Chocolade smelten
- Met een sateprikker/ leuk vlaggetje de balletjes door de chocolade halen en over de gehakte pinda’s rollen.
- De snickertjes in de koelkast bewaren.
De taart uit de koelkast halen en vierkante gebakjes uit snijden.
Doe op elk gebakje een snickertje met een vlaggetje.
Glutenvrij meelmix
- 120 gram rijstmeel
- 75 gram havermeel (havermout in de keukenmachine fijnmaken)
- 80 gram boekweitmeel
- 25 gram maismeel
Goed mengen, dit meel is voor alle recepten goed toe te passen.